در بین آزمونهای مختلفی که از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار در نظر گرفته شده، گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است. این گواهینامه ثابت میکند که شخص مورد نظر قابلیت و تخصص ارزشگذاری سهام را خواهد داشت و به همین خاطر موقعیتهای شغلی بسیاری را برای فرد ایجاد خواهد کرد. در ادامهی این نوشته به چیستی این گواهینامه و جزئیات آن خواهیم پرداخت.
معرفی گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار
گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار را میتوان یکی از تخصصیترین مدارکی دانست که افراد میتوانند در بازار سرمایه آن را کسب کنند. سازمانها و نهادهای مالی مانند شرکتهای مشاوره و سرمایهگذاری، سبدگردانها، کارگزاریها و... همواره به متخصصانی که توانایی تعیین و تخمین ارزش داراییها و سهامهای گوناگون را داشته باشند، نیاز خواهند داشت.
این روزها بازار سرمایه، بورس، سهام و به صورت کلی بازارهای مالی بیش از هر زمان دیگری رونق یافته است. نتیجه این اتفاق بیشتر شدن فرصت های شغلی در بازار سرمایه بوده است؛ اما افرادی که قادر باشند ارزش یک سهام را تخمین بزنند، به تجربه و دانش زیادی نیاز دارند که این صلاحیت علمی از طریق این آزمون و این گواهینامه مشخص خواهد شد.
خوب است بدانید که سازمان بورس و اوراق بهادار 7 گواهینامه را در نظر گرفته است که افراد میتوانند از آن برای استخدام شدن در سازمانهای مالی استفاده کنند. از بین این 7 گواهینامه، گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار مخصوص افرادی است که علاقهمند به کار در زمینه ارزشگذاری اوراق بهادار و سهام هستند.
البته دریافت این گواهینامه هم کار چندان سادهای نیست. داوطلبان دریافت گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار بایستی در ابتدا گواهینامه اصول بازار سرمایه و تحلیلگری بازار سرمایه را کسب کرده و سپس در آزمون مربوط به ارزشیابی اوراق بهادار شرکت کنند. در صورتی که بتوانند در این آزمون قبول شوند، قادر به دریافت گواهینامه آن خواهند شد.
بدیهی است که صرفا قبولی در این آزمون نمیتواند نشاندهندهی صلاحیتهای فرد جهت استخدام در نهادهای مالی باشد بلکه تجربه و مهارتهای دیگر نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است.
بوت کمپ پایتون در دنیای مالی
منظور از ارزشگذاری در بازارهای مالی
برای این که بتوانید به درستی متوجه اهمیت گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار شوید، بهتر است با مفهوم ارزشگذاری آشنا شوید. ارزش گذاری در بازارهای مالی، یکی از نکات مهم در تحلیلهای بنیادی است که نتیجه انجام این فرایند، تخمین ارزش یک سهام است.
ارزشگذاری در بازارهای مالی به عوامل و پارامترهای گوناگونی بستگی دارد و همین مسئله هم سبب شده تا راهکارها، مدلها و روشهای گوناگونی برای انجام آن به وجود آید. به بیانی دیگر این ارزشگذاری، ارزش یک شرکت یا سهام را از طریق پارامترهای گوناگون بررسی کرده و به یک نتیجه تخمینی میرسد. تخمینی از آن جهت که ارزشگذاری واقعی و قطعی یک سهام، کاری غیرممکن است و همواره میتوان به یک عدد تقریبی دست یافت.
از آنجایی که انجام این فرایند کاری بسیار تخصصی است، لذا سازمان بورس و اوراق بهادار کارگزاریهای گوناگون، شرکتهای مشاوره سرمایه گذاری، سبدگردانها و ... را ملزم کرده که از افراد متخصص و باتجربهای که دارای گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار هستند، استفاده کنند.
پیش نیاز آزمون ارزشیابی اوراق بهادار چیست؟
اگر قصد دریافت گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار را دارید، خوب است بدانید که پیشنیاز دریافت این گواهینامه، برخورداری از گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه است.
همچنین پیشنیاز آزمون تحلیلگری نیز دارا بودن گواهینامه اصول بازار سرمایه تعیین شده است. آزمون ارزشیابی اوراق بهادار، نقاط مشترکی با آزمون مدیریت سبد اوراق بهادار دارد. پیشنیاز هر دو آزمون داشتن گواهینامه تحلیل گری بازار سرمایه است.
توجه داشته باشید که اگر داوطلبِ گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار، گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه را در اختیار نداشته باشد، میتواند در آزمون ارزشیابی اوراق بهادار شرکت کند و داشتن گواهینامه اصول بازار سرمایه کفایت خواهد کرد.
اگر داوطلب بتواند در آزمون ارزشیابی اوراق بهادار قبول شود، داشتن گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه ضروری خواهد بود و اگر داوطلب فاقد این گواهینامه باشد، به وی فرصت مشخصی داده میشود تا در آزمون تحلیلگری بازار سرمایه شرکت کرده و گواهینامه آن را اخذ کند. در غیر این صورت قبولی داوطلب در ارزشیابی اوراق بهادار نیز لغو خواهد شد.
سرفصل های آزمون ارزشیابی اوراق بهادار
برای دریافت گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار با آزمونی مواجه خواهید شد که شامل 100 سوال بوده و به 3 بخش مجزا تقسیم شده است.
بخش اول: شامل مباحث پیشرفتهای در زمینهی ارزشگذاری سهام است و 30 سوال را به خود اختصاص داده است.
بخش دوم: شامل مباحث پیشرفتهای در زمینهی ارزشگذاری اوراق بهادار با درآمد ثابت است که این بخش هم شامل 30 سوال است.
بخش سوم: مباحث پیشرفته ابزار مشتقه و ارزشگذاری آنهاست که 40 سوال را به خود اختصاص داده است.
برای پاسخگویی به سوالات آزمون ارزشیابی اوراق بهادار که در مجموع 100 سوال است، 150 دقیقه در نظر گرفته شده است.
معافیت های آزمون ارزشیابی اوراق بهادار
برای دریافت گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار 2 معافیت خاص وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره خواهیم کرد:
- افرادی که دارای مدرک CFA سطح دوم و سوم هستند، اگر گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه را داشته باشند، با تایید کمیتهی گواهینامههای حرفهای میتوانند بدون شرکت در آزمون، گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار خود را اخذ کنند.
- افرادی که دارای مدرک CIIA هستند، اگر گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه داشته باشند میتوانند با تایید کمیته گواهینامههای حرفهای گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار خود را اخذ کنند.
همانطور که مشخص است شرط مشابه استفاده از معافیت ها، داشتن گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه است.
کاربرد و مزایای گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار
افرادی که تمایل به استخدام در موقیعتهای شغلی زیر را دارند نیاز به اخذ گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار خواهند داشت:
- کارشناس سبدگردانی
- کارشناس ارزشگذاری اوراق بهادار
- مدیر سرمایهگذاری در انواع صندوقهای سرمایهگذاری
- تحلیلگر شرکتهای سبدگردانی
- و...
میتوان گفت گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار کاربردهای بسیار زیادی دارد، چراکه همواره در بازارهای مالی بین خریداران و فروشندگان بر سر ارزش و قیمت سهام اختلافاتی وجود دارد. به همین دلیل بازارهای سرمایه نیاز به افراد متخصص و کاربلدی دارد که بتوانند با استفاده از پارامترهای گوناگون و طی یک پروسه، ارزش سهام را به دست بیاورند.
یکی از پیششرطهای اصلی برای استخدام افراد به عنوان متخصص ارزشیابی اوراق بهادار، سهام و... داشتن گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار است. در نتیجه افرادی که تمایل به استخدام شدن در نهادهای مالی دارند بایستی اخذ این گواهینامه را در دستور کار خود قرار دهند.
سخن پایانی
دریافت گواهینامه ارزشیابی اوراق بهادار میتواند برای افرادی که تمایل به استخدام در نهادهای مالی و به طور کلی بازار سرمایه دارند اهمیت بالایی دارد. چرا که این گواهینامه میتواند صلاحیت فرد را در زمینهی تخمین ارزش یک سهام مشخص کند. از آنجایی که امروزه تعداد موقعیتهای شغلی مورد نیاز این حوزه بسیار افزایش یافته است، در نتیجه افراد علاقهمند میتوانند به این طریق احتمال استخدام خود در سمتهایی مانند کارشناس سبدگردانی، کارشناس ارزشگذاری اوراق بهادار و... را افزایش دهند.