یکی از مدارک و گواهینامه های معتبر سازمان بورس و اوراق بهادار، گواهینامه کارشناسی عرضه و پذیرش است. برای دریافت این گواهینامه، آزمونی برگزار میشود تا کسانی که موفق به دریافت آن میشوند، امکان تصدی سمت کارشناسی، در بخش عرضه و پذیرش در نهادهای مالی را داشته باشند. این نکته را نیز باید در نظر داشت، پرسنل کارآمد و متخصصی که در بازار سرمایه، برای نهادهای مالی فعالیت میکنند، دارای ارزش زیادی بوده و میتوانند تاثیر زیادی را به عنوان عاملی تاثیرگذار در مسائل برون سازمانی داشته باشند.
اهمیت گواهینامه عرضه و پذیرش
از جمله گواهینامههایی که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار برای متقاضایان سمت کارشناسی در بازار سرمایه تعیین شده، گواهینامه کارشناسی عرضه و پذیرش است. بدین ترتیب، اشخاصی که میخواهند به عنوان کارشناس در این بخش فعالیت کنند، به این گواهی نیاز داشته و باید در آزمون شرکت کنند.
داوطلبان پس از دریافت این مدرک، خواهند توانست در شرکتهایی که دارای مجوزهای لازم در خصوص مشاور پذیرش یا عرضه در بورس اوراق بهادار تهران، بورس کالای ایران و فرابورس هستند، فعالیت کنند.
برای کسب این مدرک معتبر، آزمونی در نظر گرفته شده که برای موفقیت در آن، نیاز به آمادگی و مهارتهای مشخصی دارد. متقاضیان میبایست برای مشغولشدن در شغل مورد نظر در بازار سرمایه، شرکت در آزمون و کسب گواهینامه کارشناسی عرضه و پذیرش را به عنوان پیش شرطی در نظر داشته و پشت سر بگذارند.
آمادگی آزمون CFA
پیش نیاز شرکت در آزمون کارشناس عرضه و پذیرش
پیشنیاز دریافت گواهینامه کارشناسی عرضه و پذیرش، داشتن گواهینامه اصول بازار سرمایه است. اما برای شرکت در آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش تنها داشتن حداقل مدرک کارشناسی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد نیاز است. بدیهی است پس از قبولی در آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش، تنها در صورتی گواهینامه آن صادر می شود که ابتدا گواهینامه اصول بازار سرمایه را ارائه دهید.
تعداد سوالات و سرفصل های آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش
آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش 40 سوال داشته و معافیتی نیز برای داوطلبان وجود ندارد. در حالی که در آزمونهایی همچون تحلیلگری بازار سرمایه یا معامله گری، شرایط متفاوت است.
سرفصلهای آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش شامل، قوانین و مقرراتی است که در بخش عرضه و پذیرش بازار سرمایه مطرح است؛ بنابراین، برای موفقیت در این امتحان و دریافت حد نصاب قبولی، لازم است که تسلط کاملی بر این قوانین داشته و آنها را به خوبی درک کنید.
مدت زمان آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش و حد نصاب قبولی
مدت زمان پاسخگویی به آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش 50 دقیقه است. همچنین حد نصاب قبولی در آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش نیز 50 درصد است.
مزایای آزمون کارشناسی عرضه و پذیرش در بازار سرمایه
کسانی که قصد دارند برای شغل کارشناسی عرضه و پذیرش اقدام کنند، با داشتن این گواهینامه از شانس بالایی برای اشتغال در سازمان و شرکتهایی که دارای مجوزهای لازم هستند، برخوردار خواهند بود.
نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد، این است که مطابق با ضوابط سازمان بورس و اوراق بهادار، تمامی نهادهای مالی و فعالان مرتبط با این حوزه، میبایست افرادی را به خدمت بگیرند و استخدام کنند که گواهینامه عرضه و پذیرش را داشته باشند.
از آنجایی که بنگاههای اقتصادی و شرکتهای خارج از بورس، مزیتهای زیادی را می توانند در بازار سرمایه بهدست آورند؛ تمایل دارند سهام خود را در این بازار عرضه کنند. بنابراین، جذب کسانی که دارای مدرک کارشناسی عرضه و پذیرش هستند، برای شرکت های فعال در این صنعت اهمیت دارد.
واحد پذیرش کارگزاری ها
فعالان این بازار، هنگامی که با کارگزاریهای مجوزدار سازمان بورس و اوراق بهادار مواجه میشوند، در مجموعه آنها، بخش پذیرش را مشاهده خواهند کرد. نقش این واحد پیش بردن روند پذیرش بنگاه های اقتصادی است.
این فرآیند، شامل مشاوره، جمعآوری دادهها، اخذ مدارک و مجوزهای صادر شده از سازمان بورس و اوراق بهادار میشود که کنترل و بررسی شده تا کامل و دقیق باشد. این واحد، مراحل را تا انتهای کار پیگیری می کند. شاید بتوان گفت که این کارشناسان، به عنوان واسطهای میان شرکتهای متقاضی پذیرش از سوی بازار سرمایه محسوب میشوند. همین امر، نقش کارشناسی عرضه و پذیرش را پررنگتر میکند.
از سویی دیگر، به جهت رشد تکنیکهای تامین مالی، صنایع و شرکتهای بزرگ تولیدی و بنگاههای اقتصادی، به دنبال آن هستند که بتوانند منابع مالی خود را از مسیر بازار سرمایه تامین کنند. از همین روست که این کسب و کارها، جهت عرضه محصول، کالای تولیدی یا اوراق بهادار خود، به اتصال با بازار سرمایه نیازمند هستند.
در این میان، کارشناسان عرضه و پذیرش نیز وظیفه دارند به عنوان مشاور عرضه، راهنماییهای لازم را به متقاضیان در کارگزاریها ارائه داده و به آنها در فرآیند عرضه اوراق و سایر محصولات کمک کنند.
کاربردهای گواهینامه کارشناسی عرضه و پذیرش در بازار سرمایه
کسانی که موفق میشوند گواهینامه کارشناسی در بخش عرضه و پذیرش را دریافت کنند، مزایای زیادی را کسب خواهند کرد. از جمله کاربردهای این گواهینامه این است که دارندگان کارشناسی عرضه و پذیرش، قادر خواهند بود در بخشهای مختلفی از بنگاههای اقتصادی و نهادهای مالی مانند شرکتهای تامین سرمایه و کارگزاریها استخدام شده و فعالیت کنند.
از دیگر مشاغل می توان به کارشناس مرکز تماس در کارگزاری ها، مسئول پذیرش مشتریان در کارگزاریها، مسئول پذیرش بورس کالا و یا تامین مالی و همچنین عرضه و پذیرش اشاره کرد. از کاربرد مفید و موثر گواهینامه کارشناسی عرضه و پذیرش این است که دارندگان این مدرک، با توانمندیهای خود، خواهند توانست نقش موثری در پیشرفت و کارآمدی نهادهای مالی در بازار سرمایه داشته باشند.
با جذب این نیروهای انسانی متخصص و آموزش دیده، میتوان به قدرتمندترشدن ساختار نهاد مالی کمک و آن را در مسیر موفقیت هدایت کرد. البته باید این نکته را نیز یادآور شد که امروزه، فناوریهای روز و پیشرفته نیز در کارآمدی و رشد این نهادها موثر هستند. اما در نهایت سرمایه انسانی میتواند نقش بسیار پررنگی را در این بنگاهها ایفا کند.
سخن پایانی
گواهینامه کارشناسی عرضه و پذیرش، یکی از مهمترین مدارک هفت گانه بازار سرمایه است که کارشناسان فعال در نهادهای مالی، به آن نیاز خواهند داشت. آموزشهای این بخش و آزمونی که برای سنجش مهارتها برگزار میشود، میتواند در توانمندسازی نهادها نقش موثری داشته باشد. این بخش از نیروی انسانی کارآمد، نقش مهم و مثبتی را در پیشرفت سازمان داشته و قادر است تا کارآیی در بنگاههای اقتصادی را ارتقاء دهد.