درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه این امکان را فراهم میکند که پیش و پس از انجام معاملات بورس و خارج از بورس، قادر به مدیریت سبد دارایی خود باشید. اما سوال اینجاست که سبد دارایی چیست و مدیریت آن چه سودی دارد؟ برای پاسخ به این سوال در این مقاله با ما همراه باشید؛ زیرا قرار است علاوه بر معرفی این درگاه، شما را با تک تک خدمات آن آشنا کنیم. همچنین به این سوال مهم جواب دهیم که چگونه میتوان با ثبت نام در این درگاه یکپارچه از تمام فواید حضور در بازار سرمایه بهرهمند شد.
معرفی درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه
درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه یا DDN یکی از سامانه های شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) است، این سامانه اولین بار برای پاسخ به اهداف مربوط به این شرکت راهاندازی شد. این درگاه به منظور اتصال یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه شامل سهامداران، ناشران، ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی و حاکمیتی، به منظور اطلاع رسانی جامع و خدمات الکترونیکی و درخواست های شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه طراحی شده است.
لازم به ذکر است که شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در تاریخ پنجم دیماه ۱۳۸۴ و با هدف انجام امور پس از معاملات به ثبت رسیده است. وظایف پس از معاملات بازارهای مالی شامل، سپرده گذاری و ثبت، نگهداری و انتقال اوراق بهادار و پایاپای و تسویه معاملات انجام شده در بازارهای مالی است. وظایف این شرکت همان طور که از عناوین فعالیت ها پیداست مستقیما حافظ منافع سرمایه گذاران است و بقا و تداوم بازارهای مالی را فراهم میکند.
خدمات درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه
خدمات درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه در سه بخش برای سه دسته اصلی ذینفعان این بازار در نظر گرفته شده است یعنی:
- سهامداران
- ناشران
- نهاد های نظارتی
در ادامه هر کدام از این خدمات را به صورت جداگانه توضیح میدهیم.
آمادگی آزمون CFA
درگاه الکترونیکی سهامداران (دارا)
هدف درگاه دارا ارائه خدمات آنلاین و غیرحضوری با رویکرد اطلاع رسانی صحیح و به موقع به سهامداران حقیقی و حقوقی است. از جمله این خدمات میتوان به مشاهده وضعیت سبد دارایی شامل نام و نماد دارایی، تعداد، قیمت و ارزش آن، درصد هر دارایی از سبد و کارگزار ناظر اشاره کرد.
اخذ گواهی سپرده دارایی، گردش معاملات، اطلاعیه های صادر شده از سوی ناشران اوراق بهادار، مشاهده علت ممنوع از معامله شدن کد یا نماد و امکان شرکت در مجامع شرکت های ناشر موجود در سبد دارایی به صورت الکترونیکی (غیرحضوری) و اعطای رای از جمله دیگر کارکردهای سامانه دارا است.
همچنین درگاه دارا امکان مشاهده نمای بازارها، پروفایل اطلاعات سجام اشخاص و نیز دسترسی مستقیم به سامانه سجام برای به روز رسانی اطلاعات، آخرین اخبار از پایگاه خبری بازار سرمایه و در آینده مطالبات سود نقدی سهامداران را فراهم کرده است.
درگاه الکترونیکی ناشران (دانا)
هدف درگاه دانا ارائه خدمات آنلاین در بستری امن و مطمئن به ناشران اوراق بهادار به عنوان ذینفع استراتژیک شرکت سپرده گذاری و بازار سرمایه است. اهمیت درگاه دانا در آن است که ارتباط الکترونیک با ناشران، فرایندهای مرتبط با عملیات زیرساختی ثبت و سپرده گذاری، برگزاری مجامع، توزیع سود، افزایش سرمایه و گزارش گیری را سرعت می بخشد و با کاهش محسوس چرخه انجام فعالیتها، بر بهره وری بازار سرمایه تأثیر شگرفی خواهد داشت.
درگاه الکترونیکی ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی و حاکمیتی (ناظر)
هدف درگاه ناظر ارائه خدمات آنلاین و غیرحضوری در راستای ارتقا دقت و سرعت فعالیتهای نظارتی به ارکان بازار سرمایه، سایر نهادهای ذیصلاح اعم از دفتر ریاست جمهوری، وزارتخانه ها، بانک مرکزی، بیمه مرکزی، سازمان امور مالیاتی، نهادهای حقوقی و انتظامی از جمله قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و مانند آن است. از جمله این خدمات می توان به اعطای دسترسی جهت اخذ گزارشهای متنوع بنا به نیازهای مختلف هر یک از این نهادها به صورت آنلاین اشاره کرد.
نحوه ثبتنام در درگاه یکپارچه ذینفعان
برای ثبتنام در این سامانه ابتدا باید به وبسایت درگاه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه کنید. بعد از وارد کردن شماره موبایل خود، منتظر کد 5 رقمی از سمت سامانه بمانید.
بعد از وارد کردن کد 5 رقمی روی دکمه ورود کلیک کنید. بعد از آن به صفحهای هدایت میشوید که باید در آن یک کلمه عبور 8 رقمی برای پروفایل خود درنظر بگیرید.
پروفایل هر سهامدار دارای چه امکاناتی است؟
سهامدارانی که معاملات بورس و خارج از بورس انجام میدهند، نیاز به مدیریت سبد دارایی خود خواهند داشت. از آن جایی که درگاه یکپارچه امکان نمایش تعداد داراییها و محاسبه سود نقدی هر سهم را برای شما انجام میدهد باید گفت که بعد از ثبتنام در درگاه ذینفعان بازار سرمایه با 5 گزینه مواجه خواهید شد.
این گزینهها شامل دارا، سهام عدالت، بازار، مجامع الکترونیکی و میز خدمت الکترونیکی میشوند که در ادامه به معرفی و بررسی تکتک این گزینهها خواهیم پرداخت.
الف) گزینه دارا چه امکاناتی را در اختیار سهامدار قرار میدهد؟
همانگونه که درگاه دارا را در بالا توضیح دادیم؛ در دارا هر سهامدار قادر به مدیریت سبد دارایی، اطلاعات نماد، کد سهامداری، کارگزار ناظر، گردش مالیات، سودهای تعلقگرفته و استعلام وضعیت فریز خواهد بود که هر یک از موارد گفتهشده برای شما شرح داده میشوند.
سبد دارایی در درگاه دارا
سبد دارایی هر سهامدار شامل کد سهامداری، نماد شرکتی که در آن سرمایهگذاری صورت گرفته، نام شرکت، تعداد و ارزش هر سهم و نوع دارایی میشود.
اطلاعات نماد در درگاه دارا
اطلاعات نماد به شرکتی که سهامدار در آن سرمایهگذاری کرده مربوط میشود.
کد سهامداری در درگاه دارا
کد سهامداری را با نام کد بورسی نیز میشناسند. نکته قابل توجه در رابطه با این کد این است که در صورت غیر فعالبودن آن، هیچ سهامداری قادر به انجام معامله نخواهد بود.
کارگزار ناظر در درگاه دارا
امکان مشاهده کارگزار ناظر این امکان را فراهم میکند تا معاملهگر قادر به تشخیص بهتر برای انجام معامله باشد. آگاهی از شرکت کارگزار مربوط به سهام، باعث میشود تا سهامدار متوجه شود که چه کسی کارگزار سهام اوست.
گردش مالیات در درگاه دارا
مشاهده گزارش گردش مالیات یکی دیگر از امکاناتی است که سهامدار میتواند با بررسی آن، وضعیت انجام معاملات خود را در فواصل زمانی گوناگون مورد بررسی قرار دهد.
سودهای تعلقگرفته در درگاه دارا
این قسمت برای گزارش مجموعه سودهایی است که سهامدار در طول انجام معاملات بهدست آورده است.
استعلام وضعیت فریز در درگاه دارا
این گزینه برای نمایش زمانی است که نماد یکی از شرکتها فریز و غیر فعال شده باشد. باید بگوییم که این اتفاق به دلیل بدهی به کارگزاری اتفاق میافتد.
ب) گزینه سهام عدالت چه قابلیتهایی دارد؟
در زیرمجموعه این گزینه، اطلاعات تمام کسانی که دارندگان سهام عدالت هستند درج شده است که این اطلاعات شامل نام و تعداد دارایی، جمع ارزش تعداد داراییها و آخرین قیمت درجشده از معاملات قبل میشوند.
ج) گزینه بازار در درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه چه امکاناتی دارد؟
این گزینه برای بررسیکردن وضعیت بازار تعبیه شده است. بههمیندلیل با کلیک بر روی این گزینه با 4 قسمت بازار بورس، بازار فرابورس، اوراق بدهی و اوراق مشتقه مواجه خواهید شد.
د) استفاده از گزینه مجامع الکترونیکی چه سودی برای سهامداران دارد؟
هر جا که صحبت از مجمع میشود، باید بگوییم که حضور در آن موجب افزایش آگاهی و سود شما خواهد شد. بههمیندلیل اکثر سهامدارانی که توانایی یا زمان شرکت در مجامع الکترونیکی را ندارند، ترجیح میدهند تا با انتخاب یک نماینده از تمام مزایای حضور در این مجمعها بهرهمند شوند.
هـ) میز خدمت الکترونیک چه قابلیتهایی را برای سهامدار فراهم کرده است؟
این میز که به واسطه ثبتنام در درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه در اختیار سهامدار قرار میگیرد، با هدف افزایش سرعت در انجام فعالیتهای مورد نظر تعبیه شده است.
پس اگر شما هم جزء افرادی هستید که در این درگاه یکپارچه ثبت نام کردهاید، خبر خوب این است که با استفاده از کد پیگیری، میتوانید بهصورت غیر حضوری به درخواستهای خود رسیدگی کنید.
سخن پایانی
با ثبتنام در درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه میتوانید بهعنوان یک سهامدار سبد دارایی خود را پس از معاملات بورس و خارج از بورس مدیریت کنید. همچنین لازم به ذکر است که برای انجام این معاملات امکانات زیادی همچون سبد دارایی، سهام عدالت، نمایش وضعیت بازار، مجامع الکترونیکی و میز خدمت الکترونیکی برای شما فراهم شده است.
علاوه بر اینها سبد دارایی شامل اطلاعات نماد، کد سهامداری، کارگزار ناظر، گردش مالیات، سودهای تعلق گرفته و وضعیت فریز می شود که تمام اینها از ابزارهای قدرتمند برای بهره مندی از معاملات بورسی به شمار می روند.