سواد مالی یا Financial Literacy به معنای توانایی مدیریت منابع محدود مالی است، به نحوی که این منابع به بهترین شکل خود برای مصارف مختلف مانند مخارج روزانه و ضروری، پسانداز، سرمایهگذاری و مقداری جهت مواقع اضطراری برنامه ریزی شود.
چرا باید سواد مالی بیاموزیم؟
ابتدا لازم است تعریفی از اقتصاد داشته باشیم؛ اقتصاد (Economics) به معنای تخصیص بهینه منابع محدود به نیازهای نامحدود انسانها است. بنابراین برای برقراری تعادل بین این دو لازم است به صورت بهینه تصمیم بگیریم. بنابراین محدودیت منابع مالی و درآمدی است که آموختن دانش مالی را ضروری میکند.
افرادی که دانش مالی را میآموزند، به طبع درمورد تخصیص منابع مالی خود تصمیم درستتری میگیرند و در نتیجه با این اقدام کیفیت زندگی بالاتری را تجربه میکنند.
نکته حائز اهمیت آن است که رفاه مالی به دست آمده فقط برای خود شخص نبوده بلکه اطرافیان مانند خانواده نیز از این شرایط اقتصادی بهرهمند خواهند شد.
میزان اهمیت سواد مالی را افراد معمولا زمانی متوجه خواهند شد که با وجود داشتن درآمد، مشکل پرداخت بدهیهای خود را دارند در واقع نمیتوانند بین دخل و خرج یا درآمد و هزینه خود تعادل برقرار کنند.
بوت کمپ پایتون در دنیای مالی
اهمیت آموختن سواد مالی برای خانمها
امروزه فعالیت بانوان در عرصه اقتصادی مسئلهای کاملا عادی و رسمی است، اما جامعه جهانی از روزگاران گذشته برای کار آقایان مهیا بوده و بطورکلی مسیر شغلی و درآمد بیشتر در اختیار آنان بوده است؛ به دلیل حضور کم رنگتر بانوان در این زمینه، یکی از موضوعات مهم برای توانمندتر شدن آنان آموزش دانش مالی است.
طبق مطالعات انجام شده بانوانی که با علم مالی آشنایی دارند پیش از هرچیز از اعتماد به نفس بالایی نسبت به سایرین برخوردار هستند، به طوری که به راحتی برای مسائل مالی خود تصمیم میگیرند و همین مسئله احساس استقلال را در آنان دوچندان میکند.
مدیریت درآمد و منابع پولی که در دست هست از کارهای دشوار برای هرشخصی به حساب میآید. سواد مالی دقیقا برای حل چنین مشکلاتی ساخته شده چرا که به راحتی توانایی طبقه بندی مخارج را به ما داده و در مقابل راهی برای پس انداز و سرمایهگذاری پیش رویمان میگذارد، از این رو احتمال اشتباه کردن در زمینه مالی را به شدت کاهش میدهد.
چرا خانم های خانه دار باید سواد مالی داشته باشند؟
بسیاری از بانوان سرپرست خانوار هستند و با توجه به منابع محدودی که دارند وظیفه مدیریت تمامی مخارج خانواده را بر عهده دارند پس برای اینکه به تمامی امورات منزل رسیدگی کنند و در عین حال با همان درآمدی که دارند مبلغی نیز برای مواقع اضطراری پس انداز کنند، نیاز به یک برنامه دقیق و متناسب شرایط خودشان دارند که به بهترین نحو ممکن اهداف خانواده را پیش ببرند. با توجه به این تعاریف ضرورت آموختن سواد مالی برای بانوان خانه دار نمایان میشود.
رابطه مدیریت مالی مادران و آرامش خانواده
وجود مشکلات مالی همیشه باعث استرس و اضطراب افراد میشود، چنین نگرانی هایی برای مادر باعث بروز بیحوصلگی، پرخاشگری و یا خشم میشود که تاثیر مخربی بر کودکان داشته و آرامش را در محیط خانواده از بین خواهد برد.
یکی از دستاوردهای سواد مالی پسانداز است که سبب خواهد شد در شرایط بحرانی از این منابع استفاده کرد و به نوعی آسودگی فکری را برای خود شخص و سلامت روانی خانواده را به همراه خواهد داشت.
به فرزندان خود سواد مالی بیاموزیم؟
همیشه پول یکی از موضوعات مهم در جهان بوده و برای تمام سنین و اقشار جذاب بوده و خواهد بود. گفتیم که درست هزینه کردن و داشتن برنامه برای آن بسیار مهم است، مادرانی که با دانش مالی آشنایی دارند به راحتی مفهوم پول را به فرزندان خود انتقال میدهند.
کودکانی که درسنین پایینتر و از والدین این مباحث را میآموزند صرفه جویی و پس انداز کردن را به خوبی یاد میگیرند و این را میدانیم که بسیاری از افراد بالغ با وجود درآمد نسبتا خوبی که دارند توانایی پس انداز و کنترل هزینه های اضافی خود را ندارند، چراکه این مباحث تا حدود زیادی بستگی به شیوه تربیتی در کودکی دارد.
سخن پایانی
این روزها با توجه به محدودیت منابع مالی و درآمدی آموختن سواد مالی مخصوصا برای بانوان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با داشتن دانش مالی به راحتی میتوان برای هزینههای خانواده برنامهریزی کرد و حتی مبالغی را برای پس انداز و در نهایت سرمایهگذاری در نظر گرفت. به طور کلی هوش مالی مادران منجر به داشتن آینده بهتر برای کودکان و جامعه خواهد شد.