حسابدار عمومی رسمی یا تایید شده (CPA) که مخفف عبارت Certified Public Accountant است یک مدرک معتبر بین المللی در حوزه حسابداری به شمار میرود. به کسانی که در آزمون CPA قبول شوند مدرک CPA اعطا میشود. مدرک CPA نشان میدهد که شما توانستهاید مهارتهای فنی لازم برای ارائه خدمات حسابداری مالی، گزارشدهی مالی، حسابرسی، تصدیق، قوانین و مقررات، فضا و مفاهیم مربوط به کسب را فرا بگیرید.
شرکتها و سازمانهای غیرانتفاعی بسیاری به دنبال حسابدارنی هستند که مدرک CPA داشته باشند چراکه این افراد در حوزه قوانین مالیاتی، روشهای حسابرسی، شیوههای مدیریت و سایر جنبههای مهم عملیات مالی کسب و کار آموزش دیدهاند.
مدرک CPA با حسابداری چه تفاوتی دارد؟
تمام افرادی که مدرک CPA دارند، حسابدارند اما همه حسابداران مدرک CPA نمیگیرند. کسانی که دارای مدرک CPA هستند وظایف حسابداری مانند آمادهسازی مالیات، حسابرسی و مشاوره را انجام میدهند و تواناییهای حسابداری بالایی دارند. بنابراین این متخصصان میتوانند وظایف اضافی مرتبط با سازمان امور مالیاتی و بورس اوراق بهادار را به عهده بگیرند که همه حسابداران قادر به انجام آن نیستند.
دوره آمادگی آزمون CFA
وظایف کسانی که مدرک CPA دارند
مانند بیشتر حسابداران، افرادی که دارای مدرک CPA هستند وظایف گستردهای در زمینههای حسابداری، حسابرسی، مالیات و مشاوره برای شرکتها، کسبوکارهای کوچک، سازمانهای غیرانتفاعی، دولت و سایر افراد انجام میدهند. کسانی که این مدرک را دارند معمولا مسئول تهیه صورتهای مالی برای مشتریان خود و ارسال گزارشها به بورس اوراق بهادار هستند.
این افراد همچنین میتوانند نماینده مشتریان خود در سازمان امور مالیاتی باشند و در زمینه امور مالیاتی به آنها مشورت دهند.
یک حسابدار عمومی رسمی فرصت آن را دارد تا با افراد و کسبوکارها در صنایع مختلف همکاری کرده و در مورد مسائل مالی و مالیاتی مشاوره دهد. کسانی که مدرک CPA دارند میتوانند در یک حوزه خاص مانند خدمات کیفری، مالیات یا یک صنعت خاص مانند مراقبتهای بهداشتی فعالیت کنند. همچنین بسته به مسیر حرفهای خود میتوانند بر روی طیف گستردهای از خدمات حسابداری تمرکز کنند.
دارندگان مدرک CPA بسته به اندازه سازمان، تجربه و صنعتی که در آن فعالیت میکنند، وظایف متفاوتی دارند اما برخی از مهمترین کارهایی که انجام میدهند شامل:
- حفظ و آماده سازی اسناد مالی
- تهیه اظهارنامههای مالیاتی برای شرکتها، سازمانها و افراد
- مشاوره با مدیریت درباره مسائل مالی
- شناسایی ناهنجاریهای مالی و حوزههایی که نیاز به بهبود در فرآیندها، سیاستها و رویههای داخلی شرکت دارند
- مشاوره در مورد ریسک مالی مرتبط با پذیرش پروژهها یا ادغامها، برنامهریزی بازنشستگی و سایر تصمیمات مالی
داشتن مدرک CPA چه مزایایی دارد؟
اعتبار و اهمیت مدرک CPA میتواند فرصتهای شغلی جذابی را به همراه داشته باشد. برخی از این مزایا در زیر آمده است:
کسب درآمد بیشتر: به طور میانگین درآمد افرادی که دارای مدرک CPA هستند نسبت به کسانی که این مدرک را ندارند، بیشتر است. طبق آمار موجود دارندگان مدرک CPA با یک تا سه سال تجربه در حسابداری عمومی، درآمد متوسطی حدود 74,529 دلار در سال دارند. افرادی با تجربه کاری برابر که این مدرک را ندارند درآمد 57,607 دلاری در سال دارند.
فرصتهای شغلی بیشتر: داشتن مدرک CPA فرصتهای شغلی بیشتری را به همراه دارد. این افراد میتوانند در شرکتهای حسابداری عمومی، شرکتهای خصوصی، نهادهای دولتی و سازمانهای غیرانتفاعی مشغول به کار شوند.
اعتبار: یک مشاور معتمد و کارشناس مالی قابل اتکا برای موفقیت در شغل خود به «اعتبار» نیاز دارد. با اخذ گواهینامه CPA میتوانید این اعتبار را کسب کنید.
دارندگان مدرک CPA چه مهارتهایی دارند؟
مهارتهای مورد نیاز برای یک حسابرس حرفهای (CPA) عبارتند از:
مهارتهای فنی: این افراد به دانش فنی گستردهای نیاز دارند تا بتوانند وظایف شغلی را به طور مؤثر انجام دهند. برخی از این مهارتها شامل تسلط بر نرمافزاهای حسابداری و مالیاتی مطرح است. علاوه بر این لازم است مهارتهای فنی جدیدی مانند برنامهنویسی در زبانهای Python و R، تجزیه و تحلیل آماری، استخراج داده و رگرسیون را دارا باشند.
مهارتهای سازماندهی: دارندگان مدرک CPA باید مهارتهای خوبی در زمینه سازماندهی داشته باشند تا گزارشهای دقیق را تهیه، اسناد را سازماندهی و مهلتهای مهمی که برای ارائه اظهارنامههای مالیاتی و حسابرسی لازم است را مشخص کنند. این افراد معمولا و به طور همزمان روی چند پروژه کار میکنند بنابراین لازم است یک سیستم مدیریت پروژه داشته باشند.
حل مسئله: حل مسائل بخش بزرگی از وظیفه یک حسابرس عمومی رسمی است. این افراد مسئول پیدا کردن راهحل برای مسائل پیچیده و توسعه استراتژیهای لازم برای رفع مشکلات احتمالی سازمان و مشتریان هستند.
ارتباطات: دارندگان مدرک CPA لازم است بتوانند به طور واضح و مؤثر چه به صورت کتبی و چه به صورت شفاهی با دیگران در ارتباط باشند.
دقت در جزئیات: هر بخش از وظایف و کارهای یک حسابدار، تبعات مالی گستردهای برای کارفرما و مشتریان به همراه دارد، بنابراین دقت در این کار بسیار حائز اهمیت است.
درک ساختار کسبوکار: درک نحوه عملکرد شرکتها برای هر حسابرسی که در هر صنعتی فعالیت میکند، حائز اهمیت است. این افراد لازم است اصول و راهبردهای پایه کسب و کار را درک کنند تا به مدیریت در مورد تأثیر تصمیمات آنها بر وضعیت مالی شرکت مشاوره دهند.
قبولی در آزمون حرفهای CPA
پیشنیاز شرکت در آزمون CPA داشتن مدرک کارشناسی است. همچنین لازم است داوطلبان 2 سال سابقه کار حرفهای در حوزه حسابداری داشته باشند. پس از آن باید در آزمون یکپارچه حرفهای CPA شرکت کرده و آزمون اخلاقی CPA را تکمیل کنند.
پس از قبول در آزمون لازم است آموزش حرفهای مداوم (CPE) گذرانده شود که معمولاً هر دو سال یکبار برگزار میشود. دو دستهی اصلی CPE وجود دارد:
- دورههای رسمی
- خودآموزی و مطالعه منابع موجود
فرصتهای شغلی حسابرسان حرفهای (CPA)
مهارتهای کسب و کاری و فنی گوناگونی که به عنوان یک حسابرس حرفهای (CPA) کسب میکنید، فرصتهای شغلی مختلفی را برای شما ایجاد میکند. تقریباً 70 درصد حسابرسان حرفهای در شرکتهای خصوصی مشغول به کار هستند که در انواع و اندازههای مختلف شرکتها خدمات ارائه میدهند. برخی از این شرکتها در زیر آمده است:
شرکتهای بزرگ حسابداری و مالیاتی بینالمللی: این سازمانها اغلب دفاتری در سراسر دنیا دارند و خدمات مختلفی از جمله مشاوره مالیاتی، مشاوره مالی و حسابرسی ارائه میدهند.
شرکتهای متوسط: این سازمانها معمولاً در مقیاس منطقهای فعالیت میکنند و خدمات مشابه شرکتهای بزرگ ارائه میدهند، اما به طور معمول در مقیاس کوچکتر و معمولاً با مشتریان کوچکتر فعالیت میکنند.
شرکتهای کوچک: شرکتهای حسابداری محلی معمولاً بر روی نیازهای کسبوکارهای کوچک در منطقه خود تمرکز میکنند. اگر یک کسبوکار کوچک نیاز به مشاوره مالیاتی یا حسابرسی دارد، به طور معمول با یک شرکت کوچک که در همان شهر واقع است، تماس میگیرد.
حسابرسان حرفهای (CPA) در صنایع و شغلهای دیگری همچون ادارات و سازمان های دولتی، سازمان های غیرانتفاعی و حوزه آموزش و پژوهش نیز فعالیت میکنند.
حقوق و چشمانداز شغلی
سازمان آمار کار آمریکا (BLS) پیشبینی میکند که اشتغال حسابرسان و حسابداران تا سال 2030 با نرخ 7 درصد رشد خواهد کرد که به اندازه میانگین رشد سایر مشاغل است. بر اساس گزارش Glassdoor، درآمد سالیانه متوسط (حقوق پایه به علاوه کمیسیونها و مزایای اضافی) برای حسابرسان حرفهای به تفکیک میزان تجربه به شرح زیر است:
جدول 1) حقوق سالانه دارندگان مدرک CPA در دنیا |
||
ردیف |
سابقه کار |
حقوق سالانه (دلار) |
1 |
تا یک سال |
87،498 |
2 |
بین 1 تا 3 سال |
93،477 |
3 |
بین 4 تا 6 سال |
97،276 |
4 |
بین 7 تا 9 سال |
101،451 |
5 |
بین 10 تا 14 سال |
111،303 |
6 |
بیش از 15 سال |
129،890 |
آزمون CPA در ایران
مسئولیت برگزاری آزمون CPA در هر کشوری به عهده خود آن کشور است. برگزاری آزمون cpa در ایران نیز به عهده هیات تشخیص صلاحیت حرفهای حسابداران رسمی است. این آزمون سالانه، در زمان اعلامی از سوی جامعه حسابداران برگزار میشود.
برخی از پیشنیازهای شرکت در آزمون CPA در ایران به شرح زیر است:
- داشتن مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی از دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در رشته حسابداری یا رشتههای مشابه یا مدارک حرفهای شناخته شده از مجامع معتبر بین المللی
- داشتن حداقل شش سال سابقه کار تمام وقت حسابرسی بعد از اخذ مدرک تحصیلی کارشناسی مرتبط
- داشتن گواهی انجام و یا معافیت دائم از خدمت وظیفه عمومی برای آقایان
هرساله در حدود ۱۵۰۰ تا ۲۲۰۰ نفر در آزمون سالانه حسابدار رسمی شرکت میکنند و آمار قبولی متوسط بیست ساله آنان عدد تقریبی ۷۶ نفر است. با این حساب اگر متوسط تعداد شرکتکننده را ۱۸۵۰نفر در نظر بگیریم نرخ قبولی سالانه در بیست سال گذشته چیزی در حدود ۴ درصد میشود. نرخ قبولی در امتحانات CPA در آمریکا عددی حدود ۵۰ درصد است، نرخ قبولی در اولین آزمون نیز برای این کشور 14 درصد است.
برای کسب اطلاعات بیشتر از آزمون CPA میتوانید وارد سامانه تشخیص صلاحیت حرفهای حسابداران رسمی شوید.
سخن پایانی
حسابدار عمومی رسمی یا تایید شده (CPA) یک مدرک معتبر بین المللی است و برای حسابدارانی مناسب است که میخواهند سطح و جایگاه شغلی خود را چند پله ارتقا دهند. مدرک CPA معتبرترین مدرک حسابداری به شمار میرود و درآمد بیشتر، افزایش اعتبار و ارتقا شغلی را برای متقاضیان به ارمغان میآورد. آزمون CPA در ایران توسط هیات تشخیص صلاحیت حرفهای حسابداران رسمی برگزار میشود.
منبع: