در این مطلب قصد داریم تا با آزمون تحلیلگری بازار سرمایه آشنا شویم. همچنین بررسی میکنیم که این گواهینامه برای چه افرادی مناسب است. آیا سرمایهگذاران هم میتوانند چنین مدرکی بگیرند؟ نحوه ثبت نام در این آزمون به چه شکل خواهد بود؟ آزمون به شکل مجازی برگزار خواهد شد یا شیوه حضوری هم برای آن تعریف شدهاست؟
آزمون تحلیلگری بازار سرمایه چیست؟
آزمون تحلیلگری بازار سرمایه یکی از آزمونهای 7 گانه بازار سرمایه ایران است که سطح دانش کارمندان آینده سازمان را مورد تحلیل قرار خواهد داد. از دیگر آزمونهای همخانواده بايد به آزمون اصول، معاملهگری، کارشناسی عرضه و پذیرش، مدیریت نهادهای بازار، مدیریت سبد اوراق بهادار و ارزشیابی این اوراق اشاره کرد.
آزمون تحلیلگری پیشنیاز چند مورد از آزمونهای بالاست و شما بدون داشتن آن نمیتوانید در برخی از آزمونها شرکت کنید.
برای استخدام در سازمانهای مالی، لازم است این مدرک را ارائه دهید. توجه داشته باشید که این آزمونها ارتباطی به سرمایهگذاران ندارد و مربوط به کارمندان فعال در حوزه مالی است.
گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه برای چه کسانی مناسب است؟
اگر به تحلیلگری در بازار بورس علاقهمند هستید، از کار با ابزارهای تحلیلی لذت میبرید و دوست دارید در این حوزه مشغول به کار شوید، این آزمون برای شماست.
با فراگرفتن دروس این آزمون شما توانایی کافی برای شرکت در این امتحان را پیدا خواهید کرد. اگر بتوانید نمره قبولی را به دست بیاورید با مدرک تحلیلگری بازار سرمایه، بسیاری از شرکتهای فعال این حوزه میتوانند شما را جذب کنند.
برای مثال میتوانید در صندوقهای سرمایهگذاری مشغول به کار شوید یا به کارگزاریها، شرکت های تامین سرمایه، شرکت های مشاور سرمایه گذاری و ... بپیوندید. نشریات اقتصادی نیز میتوانند از شما و تحلیلهایتان استفاده کنند و شما را به عنوان عضو رسمی بپذیرند.
مزایای داشتن گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه
به 3 دلیل مهم، عرصه سرمایهگذاری کشور با کمبود نیروی متخصص روبرو است. دلیل اول نیاز به آشنایی و تخصص در بازار سرمایه است. افراد بسیاری در این حوزه مشغول هستند و خود را علاقهمند به بازار سرمایه نشان میدهند درحالیکه تخصص کافی درباره این موضوع ندارند.
دلیل دوم قوانین بازار اوراق بهادار است که شرکتهای سرمایههای و نهادهای مرتبط را ملزم میکند افرادی را استخدام کنند که دارای چنین مدرک معتبری هستند.
دلیل سوم نیز روند تخصصیتر شدن جایگاه شغلی و نیروی انسانی در کشور است. بدیهی است که امروز نسبت به دیروز، به نیروی متخصصتری نیازمندیم. ما نیازمند افرادی هستیم که نسبت به نسل قبلی خود از دانش بیشتری برخوردار باشند.
سرفصل و مواد آزمون تحلیلگری بازار سرمایه
منابع آزمون تحلیلگری بازار سرمایه در هفت عنوان به شرح زیر گنجانده می شود:
مواد آزمون تحلیلگری بازار سرمایه
در این بخش مواد امتحانی را به شکل کامل بررسی خواهیم کرد:
لغات تخصصي مالي، اقتصاد و درک مطلب متون مالي- اقتصادي زبان
در سوالات این بخش میزان دانش شما نسبت به متون مالی سنجیده خواهد شد. از اصطلاحات مختلف سوال خواهد آمد و شما باید تعریف درست و کامل هر یک را بدانید.
علاوه بر اینکه متون مالی در اختیار شما قرار خواهد گرفت و سنجیده میشود که تا چه اندازه نسبت به آن مسلط هستید و چه چیزی از آن درک کردهاید.
مباحث پيشرفته در فهم و تحليل صورتهاي مالي
در این بخش سوالاتی از مکانیسمهای گزارشگری مالی، استانداردهای گزارشگری مالی، مسائل مربوط به صورت سود و زیان، ترازنامه، جریان وجه نقد و تکنیکهای پیشرفته در تجزیه تحلیل صورتهای مالی (نسبتهای مالی) مطرح خواهد شد. هرکدام از این مباحث دارای زیرشاخههایی مجزایی هستند که برای شرکت در آزمون نیاز است مطالعه شود.
مباحث پيشرفته در امور مالي شرکتي
مباحث پیشرفته در بودجهبندی سرمایههای، مباحث پیشرفته در هزینه سرمایه، مدیریت سرمایه در گردش، مدیریت موجودی کالا، مباحث پیشرفته در مدیریت تامین مالی، مباحث پیشرفته در ساختار سرمایه و اهرمها، سود تقسیمی و سیاست تقسیم سود و تحصیل شرکتهای فرعی و ادغام در این بخش مطرح خواهند شد.
مباحث پيشرفته سرمايهگذاري
در این بخش مباحثی از جمله مباحث پیشرفته در محاسبات مربوط به بازده، مباحث پیشرفته در محاسبات مربوط به ریسک، ساختار زمانی نرخ سود، ارزشگذاری سهام عادی، ارزشگذاری حق تقدم، ارزشگذاری سهام ممتاز، تجزیه و تحلیل اوراق بهادار با درآمد ثابت، تجزیه تحلیل سایر اوراق بهادار، مقدمهای بر تحلیل تکنیکی و مفاهیم پیشرفته بازارهای مالی مطرح خواهد شد.
اقتصاد پيشرفته
مباحث مربوط به اقتصاد پیشرفته شامل مباحث پیشرفته در اقتصاد خرد و مباحث پیشرفته در اقتصاد کلان هستند که خود زیرشاخههای بسیاری دارند. برای این بحث میتوانید از مجموعه کتب اقتصاد کلان و اقتصاد خرد دکتر نظری به عنوان منبع استفاده کنید.
روشهاي کمي پيشرفته
مفاهيم احتمال، توزیع، نمونهگیری و برآورد، آزمون فرضیه، همبستگی و رگرسیون، رگرسیون چند متغیره و مباحث مرتبط با تجزیه و تحلیل آن و تجزیه و تحلیل سری زمانی مباحث مربوط به روشهاي کمي پيشرفته را تشکیل میدهند.
مقررات تحليلگري بازار سرمايه
سادهترین بخش آزمون مقررات تحلیلگری است که برای مطالعهاش باید به یک کتابچه قانون مراجعه کنید.
تعداد سوالات و حد نصاب قبولی
20 سوال براي هر عنوان درسی در امتحان مدرک تحلیلگری بازار سرمایه مشخص شده که جمعا 140 سوال تخصصی را تشکیل میدهند. برای پاسخ به این 140 سوال 195 دقیقه وقت در اختیار شما خواهد بود. شما برای قبولی در این آزمون باید در هر درس حداقل نمره 35 را از 100 نمره نهایی کسب کنید.
پیش نیازهای آزمون تحلیلگری بازار سرمایه
برای شرکت در این آزمون لازم است که مدرک تحصیلی کارشناسی یا بالاتر از موسسات داخلی مورد تایید وزارت علوم داشته باشید. اگر معادل چنین مدرکی از دانشگاههای خارجی نیز داشته باشید کفایت میکند.
رشته تحصیلی این مدارک حائز اهمیت نیست. علاوه بر این مورد، شما به گواهینامه اصول بازار سرمایه نیز نیازمندید. اصول بازار سرمایه امتحانی است که میزان دانش شما را نسبت به مقدمات اقتصاد بازارهای سرمایههای خواهد سنجید.
شرایط شرکت در آزمون تحلیلگری نیز تقریبا مشابه آزمون اصول بازار سرمایه است. با این تفاوت که دروس و مواد امتحانی آن متفاوت است.
آمادگی آزمون CFA
نحوه ثبت نام در آزمون تحلیلگری بازار سرمایه
براي ثبت نام ابتدا نیاز است که به سایت سامانه برگزاری آزمونهای حرفهای بازار سرمایه به سامانه برگزاری آزمون مراجعه کنید. در این سایت از طریق شماره تلفن همراه میتوانید نامنویسی اولیه را انجام دهید.
بسته به نوع آزمون ممکن است که این امتحان به شکل حضوری یا مجازی برگزار شود. محل برگزاری آزمون حضوری از طریق همین سامانه اطلاعرسانی خواهد شد. جدول زمانبندی برگزاری امتحان معمولا 3 تا 4 ماه قبل از برگزاری از طریق سامانه به سمع و نظر شرکتکنندگان خواهد رسید.
هزینههای مربوط به آزمون به شکل اینترنتی و از طریق سایت پرداخت خواهد شد. امکان ثبت نام در آزمون بدون پرداخت آنی هزینه نامنویسی وجود دارد اما اگر در روزهای آینده فردی با پرداخت به موقع ثبتنام کند جای شما به او داده خواهد شد.
لذا پیشنهاد میشود که ثبت نام را به روز برگزاری موکول نکنید. در صورتی که ظرفیت امتحان پر نشده باید اقدام کنید تا امکان ویرایش اطلاعات آزمون را داشته باشید. امکان تغییر زمان برای متقاضی وجود خواهد داشت. پس از ثبت نام قطعی و پرداخت هزینه امکان عودت هزینه وجود ندارد.
معافیت های آزمون تحلیلگری بازار سرمایه
افرادی که دارای مدرک دکتري یا معادل آن در رشتههای مدیریت مالی، حسابداری، بیمه، اقتصاد و بانکداری مورد تأیید وزارت علوم هستند، اگر:
- حداقل 5 مقاله علمی پژوهشی در زمینههای مرتبط با بازار سرمایه
- یا یک کتاب در زمینه مالی و 3 مقاله علمی پژوهشی در زمینههای مرتبط با بازار سرمایه
- یا 2 کتاب در زمینه مالی تألیف و منتشر کرده باشند
میتوانند با تأیید کمیتة گواهینامههای حرفهای و تصویب هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار بدون شرکت در آزمون، گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه را دریافت کنند.
دارندگان مدرک CIIA با دریافت گواهی اصول بازار سرمایه و کسب حداقل 50 درصد نمره مقررات آزمون تحلیلگری، با استفاده از تأیید کمیتة گواهینامههای حرفهای، میتوانند گواهی تحلیلگری را دریافت کنند.
دارندگان مدرک CFA (سطوح دوم و سوم) با دریافت گواهی اصول بازار سرمایه و کسب حداقل 50 درصد نمره مقررات آزمون تحلیلگری، با استفاده از تأیید کمیتة گواهینامههای حرفهای، میتوانند گواهی تحلیلگری را دریافت کنند.
جمع بندی
آزمون تحلیلگری بازار سرمایه مناسب افرادی است که قصد دارند در حوزه بازارهای مالی مشغول به فعالیت رسمی شوند و به استخدام نهادهای مرتبط دربیایند. پیشنیاز شرکت در این آزمون، داشتن مدرک اصول بازار سرمایه است. اگر شرایط استفاده از معافیتهای مربوط به آزمون را دارید حتما از موارد معرفی شده استفاده کنید.
تمامی اطلاعات لازم برای ثبت نام در این آزمون در سایت سامانه برگزاری آزمونهای حرفهای بازار سرمایه قرار گرفته و شما میتوانید با مراجعه به این سایت اطلاعات مربوطه را به دست بیاورید.
گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه یکی از مهمترین گواهینامه های حرفه ای بازار سرمایه است. افرادی که تمایل دارند به عنوان تحلیلگر در کارگزاری ها، سبدگردان ها، شرکت های مشاور سرمایه گذاری و ... مشغول به فعالیت شوند لازم است برای اخذ گواهینامه تحلیلگری بازار سرمایه اقدام کنند.